wtorek, 14 lipca 2015

Sałatka z tuńczyka

Uwielbiam wszelkie sałatki do tego stopnia, że zaczęłam kupować gotową, puszkowaną sałatkę z tuńczyka. Po kilku takich zakupach, włączyło mi się ekonomiczne myślenie, które skłoniło mnie do przygotowania podobnej sałatki w domu.


Przygotowanie jest bardziej pracochłonne, lecz w ostatecznym rachunku opłaca się posiedzieć w kuchni.
Ilością sałatki, którą przygotowałam, spokojnie można nakarmić zarówno dużą rodzinę, jak i zaproszonych gości. Ma też tę zaletę, że nie zawiera ogromnych ilości oleju, jak ma to miejsce w gotowym produkcie.

Ale do rzeczy...




Składniki:
  • 1 kg tuńczyka w oleju (w puszce)
  • 500g zielonego groszku
  • 500g kukurydzy
  • 500g fasolki z czarnym oczkiem
  • 1 słoik marynowanej papryki Florinis
  • sól
  • pieprz



Fasolkę namoczyć na kilka godzin, albo na całą noc. Kukurydzę, fasolkę i groszek ugotować, odcedzić i przestudzić. Paprykę odcedzić z zalewy i pokroić na drobne kawałki. Warzywa połączyć ze sobą. Tuńczyka rozdrobnić i dodać do warzyw.
Całość przyprawić do smaku i podawać.
Lepiej smakuje po oziębieniu w lodówce.



Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print