niedziela, 26 lipca 2015

Sałatka z awokado i pomidorami

Gdy słupek rtęci podnosi się do góry, wówczas apetyt diametralnie spada w dół. Jednak bez względu na aurę za oknem, należy jeść.


Co jeść, gdy gorąco? Najlepiej sałatki. Są syte, zdrowe, pełne witamin i smaczne. Poniżej propozycja na wykwintną sałatkę z dodatkiem awokado.






Składniki:
  • 1 duża, zielona sałata
  • 2 owoce awokado
  • 4 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • Czarne oliwki (według uznania)

Sos:
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy

Sałatę umyć, osuszyć i potargać na małe kawałki.


Paprykę umyć, pokroić na ćwiartki, a następnie w paseczki i dodać do sałaty.


Awokado obrać, przekroić na pół, wyjąć pestkę, następnie przekroić jeszcze na pół i pokroić w plasterki.


Dodać do sałaty z papryką.


Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić na cząstki. Dodać do pozostałych składników.


Oliwki bez pestek osączyć oraz dodać do sałatki.


Składniki sosu zmieszać ze sobą i polać nimi sałatę tuż przed podaniem.

Wszystko delikatnie wymieszać i podawać.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print