sobota, 18 lipca 2015

Pita z mięsem i serem feta

Ciasto pita można kupić gotowe lub przygotować samodzielnie w domu. Farsz, który wsuniemy do środka zależy od naszych indywidualnych preferencji. Dla szukających inspiracji, proponuję kilka popularnych farszy.



Na naszym stole często gości pita, gdyż w przypadku gdy dysponujemy gotowym ciastem, jest to naprawdę szybkie danie.

Dzisiaj zaś proponuję pitę z mięsem mielonym oraz z serem feta.






Składniki:
  • Opakowanie ciasta fyllo
  • 1 kg mielonego mięsa wołowego
  • 1 kg sera feta
  • 250g rozpuszczonej margaryny
  • 250ml mleka
  • 4 jajka
  • 1 duża, czerwona cebula
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Mięso podsmażamy na patelni, bez użycia tłuszczu. Dodajemy posiekaną cebulę, a następnie połowę stopionego tłuszczu.  Odstawiamy masę do przestygnięcia i kruszymy do masy fetę oraz wlewamy mleko oraz jajka. Przyprawiamy do smaku.


Brytfankę o wymiarach około 35x25 smarujemy oliwą i wykładamy szczelnie dwoma arkuszami ciasta. Brzegi trzeciego zawijamy do góry i pokrywamy farszem, na to następny arkusz i znowu farsz i tak do wyczerpania farszu. 

Następnie przykrywamy 2 arkuszami ciasta, polewamy pozostałym tłuszczem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45 minut.

Ciasto ma być zrumienione z wierzchu. Przed włożeniem do piekarnika możesz naciąć lekko wierzch w kwadraty, wówczas będzie się lepiej kroić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print