piątek, 3 lipca 2015

Kurczak duszony z porami

Kurczak jest mięsem dającym wiele możliwości w kreowaniu potraw. Do moich ulubionych należy kurczak z porami. Można go przygotować z dowolnej części kurczaka.


Ja przygotowałam je z wykorzystaniem nóg, lecz równie dobre będą podudzia lub filety.
Szczegóły poniżej...


Składniki:
  • 4 udka z kurczaka
  • 4 pory
  • 1 cebula
  • jogurt naturalny
  • 1 l bulionu z kostki
  • sól, pieprz, pół łyżeczki curry
  • olej do smażenia

Udka z kurczaka umyć i osuszyć. Na rozgrzany olej wrzucić kawałki mięsa i podsmażyć.


Pory umyć, pokroić w plasterki, zasypać solą i odstawić na pół godziny.


Następnie przepłukać zimną wodą. Cebulę obrać, pokroić w pół plasterki i dodać do porów i wszystko razem podsmażyć.


Mięso przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać pory i dusić na małym ogniu około godziny. Dodać przyprawy oraz jogurt naturalny, który należy podawać jak potrawka trochę przestygnie, gdyż w innym przypadku się zważy. Podawać z ryżem, ziemniaczkami lub makaronem.



Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print