piątek, 24 lipca 2015

Klasyczny nugat



Nugat to słodki przysmak, popularny zwłaszcza we Włoszech oraz we Francji. O jego smaku decydują dodatki, czyli orzechy. 


Nugat ma tylko jedną wadę. Jest tak słodki, że nie da się go zjeść za dużo;)




Składniki:
  • 400g cukru
  • 250g miodu
  • 500g orzechów (laskowych, włoskich, pistacjowych lub mieszanych)
  • 200g migdałów
  • 6 białek
  • 1 łyżka octu
  • 2 wafle

Na początek musimy przygotować orzechy. W tym celu należy je obrać ze skorupek, posiekać lub ewentualnie zmiażdżyć tłuczkiem. Migdały należy sparzyć wrzątkiem, osączyć i obrać ze skórki. Następnie posiekać i wymieszać z orzechami.


Kolejnym etapem jest przygotowanie syropu. Gotujemy go z cukru, ¾ szklanki wrzątku i łyżki octu. Gotujemy go „na nitkę”, czyli syrop spuszczony z łyżki powinien ciągnąć się w postaci nitki. Gdy osiągnie taką konsystencję, wówczas dodajemy miód i kontynuujemy gotowanie. Gdy syrop ponownie będzie się ciągnął jak nitka, wówczas jest gotowy.



Białka ubijamy na sztywno. Ubite białka stawiamy w misce, na garnku z gotującą się wodą i wlewamy do niego powoli syrop, cały czas ubijając. Gotowa mas powinna zgęstnieć i rwać się na kawałki. Następnie studzimy masę, nie przestając jej ubijać. Na koniec dodajemy orzechy wymieszane z migdałami delikatnie mieszamy.



Masę wykładamy na wafel, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim waflem. Całość obciążamy deseczką i wstawiamy do lodówki na noc.



Następnego dnia kroimy na pojedyncze porcje, ostrym, cienkim nożem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print