wtorek, 7 lipca 2015

Chłodnik z botwinką

Chłodnik to zupa podawana na zimno. W kuchni polskiej popularnym chłodnikiem jest chłodnik litewski oraz zupy owocowe.


Podstawę chłodnika litewskiego stanowi ugotowana botwina zmieszana ze zsiadłym mlekiem bądź kwaśną śmietaną wraz z dodatkami, takimi jak
surowy ogórek, koperek, jajko na twardo, a w wersji klasycznej – szyjki rakowe. Poniżej moja wersja tego chłodnika.

Składniki:
  • 1 litr kefiru
  • 125ml śmietany
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 pęczek botwiny
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • Cukier
  • Sól
  • Jajka na twardo




Botwinę myjemy, a liście i łodygi kroimy. Zalewamy niewielką ilością wody, tak by przykryło zieleninę i dodajemy sok cytrynowy. Gotujemy przez 10 minut pod przykryciem, a następnie studzimy.


Rzodkiewki myjemy i kroimy na plasterki. Kefir wymieszać ze śmietaną, a najlepiej ubić. Wlać botwinkę wraz z pozostałym wywarem, dodać rzodkiewkę i doprawić solą i cukrem.
Schłodzić w lodówce.
Podawać z połówkami jaj na twardo.


Przepis dodaję do akcji:



Lekkie i szybkie dania na upalne dni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print