piątek, 10 lipca 2015

Chłodnik wiosenny


Gdy na zewnątrz temperatura wzrasta, a pogoda coraz bardziej przypomina lato, wówczas warto zamienić ciężkie, gorące zupy na zimny chłodnik.


Chłodnik jest nie tylko orzeźwiający, lecz przede wszystkim zdrowy. Dodatek świeżych warzyw, czyni go bogatym w witaminy, a przygotować można go już z nastaniem pierwszych nowalijek.


Składniki:
  • 1 litr kefiru
  • 100ml śmietany
  • 6 łyżek jogurtu
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • Kilka suszonych pomidorów z zalewy zielony koperek
  • 50ml octu jabłkowego
  • Sól
  • Pieprz
  • Jajka na twardo





Ogórek obrać i pokroić w kostkę. Oczyszczone rzodkiewki pokroić w plasterki. Suszone pomidory osączyć z zalewy i pokroić na kawałki. Koperek posiekać.
Kefir wymieszać ze śmietaną, jogurtem oraz octem jabłkowym. Dodać przygotowane warzywa, doprawić do smaku i schłodzić.
Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.


Przepis dodaję do akcji:





Lekkie i szybkie dania na upalne dni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print