czwartek, 25 czerwca 2015

Keftedakia z papryką

Keftedakia lub jak ktoś woli keftedes to rodzaj małych kulek mięsnych, takich klopsików, bardzo popularnych w Grecji. Pisałam o nich już trzykrotnie (tutaj, tutaj i tutaj), gdyż niby takie proste, a przygotować je można na wiele sposobów.


Dzisiaj kolejna odsłona, tym razem taka letnia, kolorowa, a przy tym nadal smaczna.




Składniki:
  • 2 papryki zielone
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 1 1/3 filiżanki wody
  • 1 filiżanka bulionu
  • 1 listek laurowy
  • ½ filiżanki tartej bułki
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula cienko pokrojona
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 surowe białko
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • ¼ filiżanki wody
  • 1/3 filiżanki świeżej bazylii lub 1 ½ łyżeczki suszonej
  • 2 łyżeczki octu

Do dużego garnka wrzucamy pokrojone w cienkie paseczki papryki.


Zalewamy wodą i bulionem, dodajemy liść laurowy i przez około 20 minut dusimy, by zmiękły. 2 łyżki mąki rozrabiamy w ¼ filiżanki wody i zagęszczamy sos.
W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, bułkę tartą, białko, oregano, sól, pieprz i czosnek. Wyrabiamy na masę i formujemy małe keftedakia o średnicy 2 i pół centymetra.
Rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu i smażymy przez około 10 minut ze wszystkich stron.


Następnie przekładamy keftedakia do garnka z sosem paprykowym i gotujemy razem około 3 minut. Dodajemy świeżą bazylię oraz ocet.



1 komentarz:

  1. Zrobię z kotlecikami jaglanymi:) Mam nadzieję że nie będzie to profanacja:)

    OdpowiedzUsuń

Print