sobota, 13 czerwca 2015

Buraczki zasmażane

Buraki kojarzą się nam z polskim, krajowym warzywem, jednak tak naprawdę pochodzą z rejonu Morza Śródziemnego. Dlatego nie ma kłopotów z ich zakupem i to przez okrągły rok.


Dzięki temu mogę przygotowywać dania, które kojarzą mi się z Polską oraz z domem rodzinnym np. buraczki zasmażane.




Składniki:

  • 500g buraków
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany
  • Ocet winny lub sok cytrynowy
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz

Buraki wyszorować, a następnie gotować do miękkości. Można też upiec w temp. 160 stopni przez godzinę do półtorej w zależności od wielkości bulw.
Przestudzone buraki ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić białą zasmażkę. Następnie dodać śmietanę oraz buraki. Doprawić cukrem, solą, pieprzem i octem, zamieszać, podgrzać i gotowe.

Idealne do pieczeni oraz mięs duszonych.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print