wtorek, 12 maja 2015

Sos grejpfrutowy do ryby

Sos ten przygotowuję zwykle do smażonej ryby, panierowanej w mące. Komponować się będzie także z rybą gotowaną na parze lub duszoną na maśle.




Składniki:
  • 1 łyżka masła
  • 100ml śmietany
  • 1 duży grejpfrut
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypta cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 3 jajka

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i drobno siekamy.

W garnuszku topimy masło. Dodajemy mąkę i przygotowujemy biała zasmażkę. Następnie dolewamy sok wyciśnięty z grejpfruta, śmietanę, sól, pieprz, cukier oraz pokrojone jajka.
Delikatnie mieszamy, podgrzewając lekko i nie dopuszczając do wrzenia.
Podajemy na ciepło lub na zimno.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print