niedziela, 24 maja 2015

Sałatka z truskawkami

Gdy przychodzi czas na truskawki warto wykorzystywać ich dobroczynny wpływ, w różnych potrawach, nie koniecznie słodkich.


Oprócz wszelakich koktajli, deserów oraz ciast, warto dorzucić słodki akcent do wiosennych sałatek. Truskawki bardzo dobrze komponują się z warzywami kapustnymi, neutralnym smakiem sałaty czy szpinaku. Moja propozycja to
słodko-kwaśno- pikantny smak zielono – czerwonej sałatki, w której oprócz truskawek, główne skrzypce gra roszponka

Składniki:
  • Sałata lodowa
  • Roszponka
  • Truskawki
  • Ogórek
  • Bekon
  • Sól
  • Pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu



Specjalnie nie podaję ilości składników, gdyż można je zmieniać dowolnie, zależnie od indywidualnych upodobań smakowych.

Sałatę myjemy, suszymy i rwiemy na drobne kawałki. Podobnie przygotowujemy roszponkę. Ogórek obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż i kroimy w pół plasterki. Bekon kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na patelni, bez dodatku tłuszczu. Truskawki myjemy, osączamy, obrywamy szypułki i kroimy na połówki.
Zielone składniki mieszamy w misce, posypujemy truskawkami i przysmażonym bekonem oraz przyprawiamy do smaku.

Przygotowujemy sos, mieszając składniki sosu. Gotowym polewamy sałatkę, ponownie mieszamy i już możemy jeść.

Życzę smacznego!




Przepis dodaję do akcji:



Milion Smaków Truskawek - druga edycja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print