niedziela, 10 maja 2015

Proste muffiny


Muffiny są bardzo proste do wykonania, dlatego często goszczą u nas na stole. Mają też tą zaletę, że można je zabrać ze sobą. Mogą występować w wielu wersjach i odmianach. Ograniczeniem może być chyba tylko nasza wyobraźnia.


Dzisiejsze mają dodatek rodzynek oraz czekoladowych dropsów, które są ulubionym dodatkiem mojej córki.


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Szczypta sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • Garść rodzynków
  • Garść czekoladowych dropsów





Na początek łączymy ze sobą wszystkie składniki suche razem, zaś w drugim naczyniu składniki mokre. Następnie wystarczy, że wszystkie składniki  łączymy ze sobą i uzyskane ciasto rozkładamy do przygotowanych foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.


Możemy również to samo ciasto wyłożyć do foremek do babeczek i uzyskamy w ten sposób małe babeczki.




2 komentarze:

  1. Muffinki to jest to, co tygryski lubią najbardziej. Przepadam za wszelakimi muffinami. Pychota! Mogłabym jeść i jeść bez końca :) Super przepis- prosty i szybki, na pewno też pyszny :) Zapraszam w wolnej chwili do mnie, dziś za ciasto jogurtowe. Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli :) Megly (megly.pl)

    OdpowiedzUsuń

Print