piątek, 15 maja 2015

Mus truskawkowy z jogurtem


Korzystając z okazji zakupu świeżych, pachnących, miejscowych truskawek, postanowiłam zrobić rodzince ekspresowy, a zarazem zdrowy deser.



Zapytacie, skąd truskawki w maju. Otóż w Grecji, sezon na truskawki już się kończy, podczas, gdy w Polsce dopiero się zacznie.

Wracając do deseru, to jest bardzo szybki, prosty w przygotowaniu a na dodatek smaczny i kolorowy.

Składniki:
  • 1 litr jogurtu naturalnego 10%
  • 1 kg truskawek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 kiwi (o przybrania)


Truskawki musimy najpierw przygotować. Myjemy je, osączamy i pozbawiamy szypułek. Tak przygotowane truskawki miksujemy z cukrem pudrem, uzyskując mus.
Do pucharków nakładamy na przemian jogurt i mus truskawkowy.
Przybieramy plasterkiem kiwi i gotowe.
Deser można schłodzić lub podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print