niedziela, 3 maja 2015

Magdalenki


Magdalenka, to małe francuskie ciastko o charakterystycznym muszelkowatym kształcie, który uzyskuje się dzięki pieczeniu w specjalnych foremkach z wgłębieniami. Ostatnio zakupiłam sobie taką właśnie formę, dlatego postanowiła upiec te lekkie ciasteczka.
 


Autorstwo przepisu na magdalenki nie jest ustalone. Niektóre źródła, podają, że nazwa ciastek mogła pochodzić od XIX-wiecznej mistrzyni cukiernictwa Madeleine Paulmier. Inne źródła dowodzą jednak, że osoba ta była w XVIII wieku kucharką Stanisława Leszczyńskiego – i to on nauczył ją piec takie właśnie ciastka.

Na pewno bardzo ciekawie pisze o historii ciastek autorka postu, z którego zaczerpnęłam przepis. Znajduje się on tutaj. Przy czym, przy ich przygotowaniu nie obędzie się bez wagi.

Składniki:
  • 215 g masła
  • 200 g cukru
  • 215 g mąki
  • 23 g miodu
  • 5 jajek
  • 6 g proszku do pieczenia


Masło rozpuścić, wystudzić i przelać do metalowej miski. Pozostałe składniki dodawać, ciągle mieszając. Ciasto pozostawić na noc w lodówce (można zostawić na mniej, albo piec od razu i też wyjdzie) Ja piekłam od razu.
W odpowiedniej formie (wypełnij muszelki do połowy, bo ciastka bardzo rosną) piec ok. 10 min w temp. 180-200st.C.


Mam nadzieję, że wyszły takie jak powinny. Czego i Wam życzę.



1 komentarz:

  1. Wyszły wspaniale. Porywam jedno :) Bardzo smacznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Print