środa, 6 maja 2015

Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem

Przepis na to ciasto posiadam, od co najmniej dwudziestu lat. Dostałam go od którejś krewnej i traktowałam jako przepis na szarlotkę z kremem.


Jednak z czasem zmodyfikowałam przepis dodając marchewkę oraz bakalie i tak powstało ciasto w obecnej postaci.





Składniki ciasta:
  • 300g mąki pszennej
  • 150g margaryny
  • 2 żółtka
  • 100g cukru pudru
  • sól

Z wyżej podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na grubość 1 centymetra, przełożyć do formy, nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni, na złoty kolor.

Składniki nadzienia:
  • 1 kg jabłek
  • 300g marchwi
  • 100g cukru
  • 50g rodzynek
  • 50g posiekanych migdałów
  • wanilia
  • skórka starta z połówki cytryny
  • 2 łyżki masła

Jabłka obrać, pokroić na kawałki. Marchew oskrobać i zetrzeć na grubych oczkach na tarce.
W garnku rozgrzać masło dodać jabłka, marchew, orzechy, rodzynki oraz pozostałe składniki i dusić 20 minut na wolnym ogniu, aż jabłka zaczną się rozpadać.




Składniki kremu:
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 100g cukru
  • 50g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 3 żółtka

Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą, przelać do garnuszka i stale mieszając gotować przez chwilę.

Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkowo – marchewkową, zaś na masę wylać krem.
Całość wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 30 minut.
Podawać na gorąco!



Przepis dodaję do akcji:




Marchewkowy zawrót głowy Marchewkowy zawrót głowy

1 komentarz:

Print