piątek, 3 kwietnia 2015

Żurek śląski

Tradycyjny, świąteczny, polski. Smak, jaki wyniosłam z domu, wzbogacony o dodatek świeżych pieczarek. Nieodzowny na świątecznym, wielkanocnym stole, bez względu gdzie ten stół się znajduje ;)


Najlepszy z własnoręcznie ukiszonego żuru. Jak go przygotować pisałam tutaj.

Składniki:
  • 1 litr wywaru z wędzonki
  • 200g boczku wędzonego
  • 200g kiełbasy
  • 100g pieczarek
  • 2 szklanki zakwasu
  • 1 szklanka śmietany
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy




Boczek, kiełbasę, cebulę i pieczarki kroimy i smażymy na tłuszczu wytopionym z boczku.
Całość zalewamy wywarem z wędzonki, dodajemy przyprawy i gotujemy 10minut. Następnie dolewamy zakwas i gotujemy kolejne 10 minut. Na koniec dolewamy śmietanę oraz roztarty czosnek. Zagotowujemy i gotowe. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.



Przepis dodaję do akcji:



Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print