sobota, 11 kwietnia 2015

Wegetariańska mageiritsa

Mageiritsa to tradycyjna zupa z podrobów jagnięcych, spożywana w Grecji w nocy z Wielkiej Soboty na Niedzielę Paschalną, tuż po przyjściu z kościoła. Poza podrobami pływa w niej ryż oraz dużo zieleniny, z przewagą koperku.


Rzadko, bo rzadko, lecz zdarza się, że nawet w Grecji są wegetarianie, lub po prostu osoby, które nie lubią tej zupy. Dla nich istnieją przepisy wegetariańskie,
zawierające w składzie tylko warzywa, lecz często za pomocą przypraw i składników, oddające smak tej tradycyjnej.
Poniżej podaję przepis, jaki wykorzystuję u siebie w domu.

Składniki:
  • 2kg cienko pokrojonych pieczarek
  • 1 pęczek zielonej cebulki pokrojony na kawałki
  • 1 sałata pokrojona w duże kawałki
  • 1 pęczek koperku, posiekanego
  • 3 łyżki stołowe oliwy
  • 6 łyżek stołowych tahini (pasty sezamowej)
  • 1 marchewka starta na tarce
  • 1 ziemniak pokrojony w kostkę
  • Sok z 1 cytryny
  • Sól
  • Pieprz





W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone pieczarki, zieloną cebulkę, sałatę, marchewkę, ziemniaka, sól i pieprz.
Dolewamy tyle wody, aby przykryła składniki. Przykrywamy garnek, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20-25 minut.
Następnie wyciągamy ziemniak i rozcieramy go w blenderze z tahini i sokiem z cytryny. Masę dodajemy z powrotem do garnka i ponownie zagotowujemy i podajemy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print