poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Sznycel holsztyński

Sznycel holsztyński, to mięso z historią. Swą nazwę wziął od księstwa Holsztyn, krainy położonej na północy Niemiec.


Z pochodzeniem potrawy wiąże się ciekawa historia. Pewnego dnia do karczmy przybył podróżny, który tak poganiał kucharza, że ten przyniósł mu przystawkę i danie główne w jednym. Poza tym nie zadał sobie trudu panierowania mięsa, lecz jedynie je obsmażył.

Dzięki przypadkowi powstała potrawa, która zapisała się w kulinarnej historii, czyli to kawałek usmażonej, ale nie panierowanej wieprzowiny, przykrytej jajkiem sadzonym oraz udekorowanej kaparami i anchois. Całość zaś została podana na grzance.




Składniki: (na 4 porcje)

  • 4 sznycle wieprzowe
  • 2 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • 4 filety z sardeli
  • 1 łyżka masła
  • Garść kaparów
  • Sól
  • Pieprz
  • 4 tosty lub białe pieczywo

Mięso delikatnie rozbijamy i smażymy z obu stron przez 3-4 minuty. Wyjmujemy z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Do tłuszczu pozostałego po smażeniu, dodajemy łyżkę masła i smażymy jajka sadzone.
Na każdym sznyclu kładziemy po jajku, fileciku anchois i dekorujemy kaparami.
Można podać na grzance lub podać z pieczywem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print