piątek, 24 kwietnia 2015

Sos mięsno-pieczarkowy do makaronu

Uwielbiam przesiadywać w kuchni, jednak wielokrotnie brakuje mi czasu. Ratunkiem w takich chwilach jest makaron, a do niego jakiś sos.


Ten, który opisuję dzisiaj łączy w sobie dwie zalety. Jest smaczny i syty. Czego więcej oczekiwać od dania, które przygotowuje się w pół godziny.





Składniki:
  • 500g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
  • 500g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano
  • 1 łyżeczka sypkiej papryki
  • 500g makaronu świderki

Cebulę obieramy, kroimy drobno i dusimy na maśle. Oczyszczone pieczarki kroimy na większe kawałki, dodajemy do cebuli i dusimy wszystko razem.
Na osobnej patelni obsmażamy mięso, bez dodatku tłuszczu. Następnie dodajemy do pieczarek. Podlewamy wszystko szklanką wody, dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu przez pół godziny.
Równocześnie gotujemy makaron i zalewamy go przygotowanym sosem.



Smacznego!

Przepis dodaję do akcji:
Pieczarkowy Tydzień 2015 Pieczarkowy Tydzień 2015

1 komentarz:

  1. Uwielbiam pieczarki z makaronem. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji.

    OdpowiedzUsuń

Print