wtorek, 21 kwietnia 2015

Kurczak w sosie słodko – kwaśnym

Potrawa, która z Chinami wiele wspólnego nie ma, może poza nazwą sugerującą azjatycki kierunek.
Wymyśliłam ją samodzielnie przed ponad dwudziestu laty, nazwałam jak uważałam za stosowne i przykleiłam do domowego menu.


Fakt, iż danie przyjęło się i zostało polubione, uważam, że było chyba całkiem udanym eksperymentem.

Składniki: (dla 4 osób)

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka marchewki z groszkiem
  • 4-5 pieczarek
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ szklanki wody
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia





Mięso z kurczaka kroimy na małe kawałki i obsmażamy ze wszystkich stron na oleju.


Po 10 minutach przekładamy mięso do innego naczynia a na pozostałym tłuszczu smażymy pokrojoną cebulę, aż się zeszkli.


Do przesmażonej cebuli dodajemy pieczarki oraz marchewkę z groszkiem i podgrzewamy przez około kwadrans. Marchewka i groszek powinny zmięknąć, wówczas dodajemy odłożone wcześniej mięso.



Przygotowujemy sos z ketchupu, wody, soku cytrynowego oraz przypraw. Dodajemy sos do potrawy, dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez chwile wszystko razem.


Podajemy na gorąco z ryżem.



Przepis dodaję do akcji:


Pieczarkowy Tydzień 2015 Pieczarkowy Tydzień 2015

1 komentarz:

Print