sobota, 4 kwietnia 2015

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane przygotowuje się z jajek ugotowanych na twardo. Generalnie polega to na przekrojeniu ich razem ze skorupką, posiekaniu zawartości wraz z dodatkami i napełnieniu skorupek farszem.


Tak faszerowane jajka podaje się jako samodzielne danie lub jako dodatek np. do sosów lub czystych zup.


Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 jajko surowe
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • Tarta bułka
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz




Jajka gotujemy na twardo, studzimy i ostrym nożem przecinamy wzdłuż na połówki.
Wyciągamy białko wraz z żółtkiem, tak by nie uszkodzić skorupek. Następnie jajka siekamy, dodajemy do nich posiekany szczypiorek, surowe jajko, masło, śmietankę i przyprawy.
Całość ucieramy i napełniamy masą skorupki. Wyrównujemy powierzchnie jajek, posypujemy tartą bułką i smażymy na rozgrzanym oleju, skorupkami do góry.




Przepis dodaję do akcji:



Wielkanocne Smaki - edycja V Bezglutenowa Wielkanoc Niedocenione Jajko Wielkanocne Smaki - edycja V ALE JAJA!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print