niedziela, 26 kwietnia 2015

Deser truskawkowy z chałwą

Opisuję go z pewnym opóźnieniem, gdyż po deserze zostało już tylko wspomnienie, lecz nie ma to najmniejszego znaczenia.


Jest to idealny deser zarówno dla starszych, jak i młodszych. Nie za słodki (przynajmniej w moim przygotowaniu) kaloryczny, ale w małych ilościach zjadalny i bezapelacyjnie smaczny.

Wcześniej warto zgrupować wszystkie potrzebne składniki, za to samo przygotowanie deseru, to zaledwie kwadrans.

Składniki: (na 6 porcji)
  • 500ml jogurtu 10%
  • ½ opakowania herbatników
  • 200ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500g truskawek
  • 200g chałwy waniliowej




Jogurt naturalny rozkładamy do pucharków. Jak ktoś lubi słodkie desery może dosłodzić, ja nie słodziłam.
Na jogurt wkruszamy połamane na kawałki herbatniki oraz umyte i pokrojone truskawki. Kilka truskawek zostawiamy do dekoracji.
Śmietankę mieszamy z cukrem pudrem i polewamy nią truskawki.
Całość posypujemy pokruszoną chałwą, układamy pozostałe połówki truskawek i już można jeść. Można tez deser schłodzić w lodówce, a śmietankę ubić. Ja wolałam wymieszać i podać od razu, bo niecierpliwa gromadka mocno mnie popędzała ;)




Smacznego!



Przepis dodaję do akcji:
Wiosenne słodkości!

2 komentarze:

  1. Ale pyszności tu u ciebie, muszę częściej zaglądać. :-)

    OdpowiedzUsuń

Print