czwartek, 30 kwietnia 2015

Ciasteczka z fetą

Słone wypieki są bardzo odpowiednie jako przekąska np. do piwa, czy słona przegryzka.


Można je przygotować zaledwie w pół godziny, nie licząc czasu potrzebnego, aby ciasto odpoczęło w lodówce.



Składniki:
  • 150g fety
  • 170g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka kminku
  • ½ łyżeczki imbiru
  • Pieprz



Żółtka oddzielić od białek. 1 białko roztrzepać i zostawić do posmarowania ciastek.
Mąkę przesiać, wymieszać z przyprawami, dodać masło, fetę i posiekać.
Zagnieść ciasto i wstawić je na 1 godzinę do lodówki.
Następnie rozwałkować na grubość około pół centymetra, powycinać foremką ciastka, ułożyć na blasze i posmarować białkiem.


Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print