piątek, 17 kwietnia 2015

Bananowe placuszki


Szybkie, proste i smaczne, doskonałe na śniadanie, obiad lub ciepłą kolację. Bardzo lubiane przez dzieci, nawet tych pozbawionych apetytu.



Nie są, ani drogie, ani skomplikowane. Nie zabierają również dużo czasu. Jednym słowem same zalety, szczególnie, gdy ktoś nie musi liczyć kalorii.


Składniki:
  • 3 banany
  • 150ml mleka
  • 2 jajka
  • 10 łyżek mąki pszennej (z czubkiem)
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania




Banany obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę, którą następnie mieszamy z jajkami, mlekiem i cukrem. Powoli dosypujemy mąkę, po łyżce, cały czas mieszając.
Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Aby to uzyskać dosypałam 10 łyżek mąki.
Ciasto kładziemy łyżką na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na rumiano. Usmażone placuszki osączamy z nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem i zjadamy.



1 komentarz:

Print