poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Babeczki drożdżowe o smaku cytryny

Proste w przygotowaniu babeczki drożdżowe, do których można użyć drożdży suszonych. Szybkie, gdyż do przygotowania w godzinę.







Składniki:
  • 200g mąki
  • 300g cukru
  • 180g masła
  • 4 jajka
  • 250g jogurtu
  • Sok z cytryny
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • ½ łyżeczki sody
  • Płatki migdałowe do posypania

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Ubijamy miękkie masło z cukrem, do uzyskania jednolitej masy, do której dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając.
Następnie dodajemy jogurt i 4 łyżki soku z cytryny.
W misce mieszamy mąkę ze wszystkimi suchymi składnikami i dodajemy po łyżce do masy.
Po uzyskaniu jednolitej masy, nakładamy ją do foremek na babeczki, do wysokości ¾ wysokości, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy około 25 minut.



Smacznego!

2 komentarze:

Print