piątek, 27 marca 2015

Zupa krem z batatów z winem

Wczoraj pisałam o pieczonych batatach. Dzisiaj przyszedł czas na gotowane, w postaci ciepłej i mocno pikantnej zupy.


Zupa nie nadaje się da dzieci.




Składniki:
  • 1 batat
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Bulion z kurczaka lub warzyw
  • Płatki chili
  • Pieprz
  • Sól
  • 150ml różowego wina
  • Posiekana, świeża mięta

Batat obrać i pokroić w kostkę, obrać i pokroić cebulę oraz ząbek czosnku.


Warzywa włożyć do garnka, posypać płatkami chili i zalać bulionem. Powinno go być tyle, by przykryły warzywa.



Zupę zagotować i gotować 20 minut, Następnie doprawić do smaku solą, ewentualnie pieprzem oraz dolać wino. Gotować na małym ogniu jeszcze przez 5-10 minut, po czym zmiksować.


Podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można posypać posiekaną, świeżą miętą.


Przepis dodaję do akcji:

Bataty everywhere

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print