czwartek, 5 marca 2015

Zapiekane naleśniki szpinakowo-serowe

Danie pracochłonne, lecz bardzo smaczne. Zwykle przygotowuję go z fetą, tym razem wykorzystałam zwykły biały ser. Danie jest bezmięsne, sycące, lecz niezbyt kaloryczne. Ser można dodać odtłuszczony, naleśniki usmażyć bez tłuszczu, zaś sos przygotować na mleku.



Składniki potrzebne do przygotowania naleśników:

  • 500g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 500ml mleka
  • 200ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Wodę wymieszać z mlekiem, jajkami, oliwą oraz z mąką. Wsypać szczyptę soli. Ciasto odstawić na 30 minut do lodówki. Rozgrzać patelnię, delikatnie natłuścić, wylewać cienką warstwę ciasta i smażyć naleśniki, z obu stron.






Składniki farszu:
  • 1 kg szpinaku (może być mrożony)
  • pół kostki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ½ kg białego sera

Szpinak wkładamy do garnka z grubym dnem i powoli rozmrażamy, pozbawiając go nadmiaru wody. Gdy szpinak będzie już bez płynu, dodajemy pół kostki masła i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy przyprawy oraz wyciśnięty czosnek, po czym dusimy jeszcze tylko dosłownie przez chwilę.
Przestudzony szpinak wymieszać z pokruszonym białym serem.



Składniki sosu:
  • 200ml mleka
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz czarny

Rozbełtać dwa jajka z mlekiem oraz z przyprawami.

Dodatkowo:
  • Odrobina oliwy (do smażenia naleśników oraz do smarowania blaszki)
  • 150g startego sera typu Edam
  • 50g parmezanu

Na każdy usmażony naleśnik nakładamy po łyżce farszu (jeżeli naleśniki są duże, należy odpowiednio zwiększyć ilość nadzienia)


Zwijamy naleśniki w rulony, które układamy w naczyniu do zapiekania, które uprzednio posmarowaliśmy odrobiną oliwy.



Gdy wypełnimy blaszkę naleśnikami, wówczas zalewamy go przygotowanym sosem oraz posypujemy startym serem.




Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut, aż nasza potrawa zarumieni się z wierzchu, a ser stopi.





Smacznego!


3 komentarze:

Print