niedziela, 1 marca 2015

Szybka pasta z papryki

Wszelkie pasty są w Grecji bardzo popularne i zwykle niezbyt pracochłonne w przygotowaniu. Jest też kilka past z dodatkiem papryki. Któregoś dnia obiecuję przygotować je wszystkie, ale nie dziś. Dzisiaj przedstawiam szybką, autorską wersję takiej pasty.





Podobna trochę do pasty „kopanisti”, jednak bez użycia
sera kopanisti, który zastąpiłam fetą. Poza tym nie dodawałam żadnych „tłustych” składników, tak, że spokojnie mogą je spożywać nawet osoby na diecie :)


Składniki:
  • 100 g sera feta
  • 150g jogurtu 2%
  • 200 g czerwonej, grillowanej papryki Florina (ze słoika)
  • 1 łyżeczka pasty pomidorowej
  • ½ łyżeczki płatków chili

Fetę pokruszyć. Paprykę pokroić na kawałki i wrzucić do blendera. Dodać pozostałe składniki. Zmiksować i podawać.
Przygotowałam ta pastę z myślą o pewnej potrawie, ale o tym następnym razem.




Przepis dodaję do akcji:

Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print