sobota, 7 marca 2015

Ślimaczki z ciasta francuskiego wytrawnie

Jest to prosta do wykonania przekąska, na dodatek bardzo szybka. Przygotowanie, wraz z pieczeniem nie zajmuje dłużej niż pół godziny, pod warunkiem, że korzystamy z gotowego ciasta francuskiego, już rozmrożonego oraz wcześniej przygotowanych past.


Od rodzaju użytej pasty zależy ostateczny smak przekąski.
Ja wykorzystałam do ich przygotowania dwóch rodzajów past: paprykowej oraz oliwkowej, z ciemnych oliwek typu Kalamata.
Po szczegóły zapraszam poniżej...

Składniki:






Zacznijmy od przygotowania past: paprykowej oraz z ciemnych oliwek.
W międzyczasie musimy też rozmrozić ciasto.

Na rozmrożony płat ciasta rozsmarowujemy 4 łyżki pasty oraz posypujemy ją parmezanem.



Całość zwijamy w rulon, pomagając sobie folią, w która owinięte było ciasto. Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku.


Następnie rulon ciasta kroimy na 1 centymetrowe plasterki, które układamy na wyłożonej papierem blasze.

Całość wsuwamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 210 stopni, do lekkiego zrumienienia.


Możemy podawać na ciepło, jak i na zimno.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print