czwartek, 26 marca 2015

Frytki z batatów

Bataty są bogate w błonnik, beta-karoten, potas, żelazo, wapń, wielu witamin i soli mineralnych. Jest to korzystne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu zmniejsza ryzyko wielu chorób. Bataty są idealnym warzywem dla tych, którzy chcą schudnąć oraz dla diabetyków, ponieważ mają niski indeks glikemiczny.


Z batatów wytwarza się mąkę, płatki, skrobię oraz alkohol. Bataty w kuchni spożywa się po ugotowaniu lub upieczeniu.
Moja propozycja to frytki z batatów, pieczone w piekarniku.


Składniki:
  • 2 bataty
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki suszonego oregano

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bataty obieramy, a następnie kroimy w słupki.


Umieszczamy je w misce i posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą.


Następnie mieszamy rękami i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut, następnie odwracamy łopatką i pieczemy kolejne dziesięć minut.



Podajemy na ciepło same lub jako dodatek do mięsa, ryb i sałatek.


Przepis dodaję do akcji:
Bataty everywhere

6 komentarzy:

  1. I zdrowo, a na pewno zdrowiej niż tradycyjne frytki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z batatów są o wiele lepszych od tych tradycyjnych, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie również bardzo smakują, jednak przekonałam się, że nie wszystkim odpowiada ich naturalny słodki smak ;)

      Usuń
  3. tradycyjnych nie lubię, ale te batatowe skradły moje serce! :)

    OdpowiedzUsuń

Print