czwartek, 12 marca 2015

Francuska tarta z pomidorami

Uwielbiam ciasto francuskie, gdyż daje możliwości szerokiego zastosowania. Ponadto gdy korzystamy z gotowego, mrożonego ciasta, odchodzi nam najbardziej pracochłonna część.



Mimo tego tarta ta nie należy do szybkich dań. Jednak smak tej pomidorowej tarty, rekompensuje niedogodności związane z jej przygotowaniem :)







Składniki:

  • 6 średnich, świeżych pomidorów
  • 12 suszonych pomidorów z zalewy
  • 500g cebuli
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 3 łyżki cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 400g ciasta francuskiego

Świeże pomidory pociąć na ćwiartki, oprószyć solą, pieprzem, ziołami i łyżką cukru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i opiec lekko, przez 20-25 minut.


Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Posypać cukrem i smażyć nadal, do uzyskania lekko złotego koloru.
Na patelnię (najlepiej z odpinaną rączką) wlać łyżkę oliwy i wsypać łyżkę cukru. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż do powstania karmelu. Na karmelu ułożyć opieczone pomidory oraz suszone pomidory, osączone wcześniej z zalewy.
Na pomidory wyłożyć karmelizowaną cebulę.
Całość przykryć ciastem francuskim, dociskając brzegi.
Patelnię wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 30 minut.
Po upieczeniu tarte odwrócić na duży talerz i posypać startym parmezanem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print