poniedziałek, 30 marca 2015

Filet z łososia w sosie z rzeżuchy

Bardzo smaczne danie z łososia z dodatkiem sosu z rzeżuchy. Idealne na okres postu oraz na wiosenne osłabienie. Danie bogate w wapń oraz witaminę D, na dodatek bardzo smaczne.


Wystarczy dodatek ryżu lub ziemniaków i staje się dodatkowo bardzo syte.




Składniki: (dla 4 osób)
  • 4 filety z łososia, po 125g każdy
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 300ml bulionu
  • 50ml białego wina
  • 200ml mleka
  • 100g rzeżuchy
  • Sól
  • Pieprz
  • Sok z cytryny

Masło rozpuścić na patelni, następnie dodać mąkę i przygotować biała zasmażkę. Dolać do niej w kolejności bulion, wino i mleko. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Następnie sól, pieprz, sok z cytryny oraz posiekaną w większej części rzeżuchę.

Filet bez skóry i ości, natrzeć solą i pieprzem, kłaść na rozgrzaną oliwę i smażyć przez kilka minut z obu stron.

Na talerz wyłożyć usmażoną rybę, polać ją przygotowanym sosem i posypać pozostałą rzeżuchą.
Podawać z ryżem lub ziemniakami.



Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print