środa, 18 marca 2015

Enchilada z chili i czerwoną fasolą

Enchilada, to tradycyjne danie meksykańskie. Przyrządza się go z kukurydzianą tortillą, z farszem w środku oraz polane sosem lub posypane dodatkami zapieka się w piekarniku.



Enchilady wypełnia się różnymi nadzieniami. Najczęściej jest to mięso, lecz mogą być nadzienia warzywne, serowe czy z owocami morza.
Jako dodatek do dania podaje się: grillowany ser, śmietanę, sałatę, oliwki, cebulę, pomidory oraz paprykę chili.


Składniki:
  • 500g mielonej wołowiny
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 250ml bulionu
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • papryka
  • pieprz
  • sól
  • olej
  • 1 filiżanka startego żółtego sera

Na oleju smażymy cebulę. Powinna być szklista. Następnie dodajemy posiekany czosnek o raz pokrojoną chili bez pestek. Dodajemy mieloną wołowinę i całość ciągle mieszając przesmażamy. Potem dodajemy pomidory oraz wlewamy bulion. Całość dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy fasolę, odsączoną wcześniej z zalewy oraz przyprawiamy farsz do smaku.


Gotowy farsz rozkładamy dość grubo na tortillach, które zwijamy i układamy na żaroodpornym naczyniu.


Posypujemy żółtym serem i zapiekamy około 10 minut w 180 stopniach.
Podajemy na ciepło.



3 komentarze:

  1. Jakie fajne danie! Smakowałoby mi:) Farsz pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno smakowałoby :) Farsz pikantny, a całość bardzo syta. wystarczyła jedna tortilla na osobę :D

      Usuń
  2. Zapamietuje pomysl!
    Bo juz widze, ze nasze, domowe smaki!
    :)

    OdpowiedzUsuń

Print