środa, 11 marca 2015

Ekspresowe ciastka francuskie

Pod wpływem impulsu oraz nalegań najmłodszej pociechy, przygotowałyśmy wczoraj wieczorem ciastka, że tak powiem ekspresowe. Wykorzystaliśmy dostępne w domu produkty i tak powstały ciastka ekspresowe.





W dodatku tak proste, że dziecko sobie z tym poradzi.
Moje dziecię dzielnie pomagało, stąd wygląd ciastek może niezbyt doskonały, lecz na smak wpływu to nie ma ;)



Składniki:
  • 800g ciasta francuskiego
  • dżem truskawkowy




Ciasto rozmrażamy. Następnie rozkładamy i wycinamy kształty foremką do ciasta. U mnie były to kółka, ale mogą być dowolnie inne kształty. W części kółek wycinamy gwiazdki i układamy na kółkach.


W środek wkładamy po łyżeczce dżemu. Ciastka układamy na blasze i wsuwamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy 15-20 minut w 210 stopniach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print