sobota, 14 marca 2015

Ekonomiczne kotlety z jajek


Do przygotowania tego dania wykorzystać można ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia, wówczas oszczędzamy także czas potrzebny do przygotowania. Jeżeli wykorzystamy ziemniaki pozostałe z obiadu, wówczas kotleciki możemy przygotować na kolację.


Aby uzupełnić wartość odżywczą dania dodajemy świeże zioła.





Składniki:
  • 600g ugotowanych ziemniaków
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • Pół pęczka zielonej pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę lub bardzo dobrze ugniatamy.
Jeżeli mamy już gotowe, ugotowane wcześniej wystarczy dobrze je pognieść lub przepuścić przez maszynkę.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i drobno kroimy. Jeżeli nie lubimy kawałków, możemy razem z ziemniakami przepuścić przez maszynkę.
Do masy ziemniaczano-jajecznej dodajemy posiekaną zieleninę, surowe jajko o raz przyprawy.


Mieszamy na jednolita masę, panierujemy w bułce i smażymy z obu stron na rumiano.

Podajemy z zielonymi warzywami.



Przepis dodaję do akcji:
Wielki Post 2015

5 komentarzy:

  1. Świetny post :P Z niecierpliwoscia czekam na nastepny :)
    Zapraszam do mnie http://hopeinmusichim.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie, chętnie zaglądnę :)

      Usuń
  2. świetny sposób na niemarnowanie jedzenia! oby same takie pomysły towarzyszyły nam wszystkim na co dzień

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Sądzę, że takie nawyki wynosimy po części z domu, a u mnie w domu rodzinnym nigdy nic się nie marnowało i sama też staram się stosować podobne zasady.

      Usuń

Print