poniedziałek, 9 marca 2015

Ciasto z kaszą manną

Ciasto to należy do grupy takich bieda placków, czyli tanich ciast. Pamiętam, że często przygotowywała go moja babcia, której przepis tylko nieznacznie zmodyfikowałam. Ciasto babci składało się, bowiem z trzech placków, przełożonym masą, ja zaś ograniczyłam się jedynie do dwóch i grubszej warstwy kremu.




Poza tym, bez zmian :)

Składniki ciasta: (na 2 blaszki o wymiarach 26x38)
  • 500g mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ szklanki* miodu
  • 150g margaryny






Rozpuścić margarynę i miód. Do przestudzonej masy dodać mąkę z sodą, ubite na parze jajka oraz cukier. Zagnieść ciasto.


Podzielić na 2 części (3, a nawet 4 części, w przypadku mniejszych blaszek)


Każdy placek piec osobno przez 5-6 minut w temperaturze 180-90 stopni.



Składniki kremu:
  • ½ szklanki kaszy manny
  • ½ litra mleka
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny
  • olejek migdałowy

Gotujemy kaszę mannę na mleku na gęsto, po czym studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając kaszę oraz przyprawy.


Gotowy krem wykładamy na jeden z blatów przykrywając ją drugim.


W przypadku większej ilości blatów, przekładamy je wszystkie kremem. Ciasto dociskamy lekko. Gotowe możemy polać polewa czekoladową.

Składniki polewy czekoladowej:
  • 100g czekolady
  • 3-4 łyżki mleka lub śmietanki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka

Do małego garnuszka wstawionego do większego z gorącą wodą pokruszyć czekoladę oraz dodać pozostałe składniki. Delikatnie podgrzewać (uważając by nie doprowadzić wody do wrzenia) cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy, którą rozprowadzamy po cieście.


Całość wkładamy do lodówki, by ciasto przesiąkło kremem. Najlepsze jest na drugi dzień.

Życzę smacznego!

Uwaga:
Szklanka, to miara o pojemności 250ml.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print