środa, 18 lutego 2015

Trzy propozycje sosów do sałaty

Zielona sałata, chociaż bogata w witaminy i składniki mineralne, pozostaje wciąż niedoceniana. Często utożsamia się ją z męczącą, pełną wyrzeczeń dietą odchudzającą, kiedy to zjada się przysłowiowy liść sałaty.


Jednak sałata to warzywo wręcz doskonałe, gdyż obojętne smakowo. Smaku dodają jej dodatki, w tym także sosy.

Poniżej chcę podać trzy propozycje sosów, które osobiście sprawdziłam i często stosuję. Nie są to propozycje dla osób skrupulatnie liczących kalorie, lecz raczej dla osób, które cenią sobie walory smakowe spożywanych potraw.






Sos balsamiczny

 



Składniki:
  • 10 łyżek stołowych oleju
  • 2 łyżki stołowe octu balsamicznego
  • ½ łyżki stołowej musztardy
  • 1 łyżka stołowa miodu

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Najlepiej do tego celu nadaje się mały słoik, którym po zakręceniu dobrze wstrząsamy. Gotowym sosem polewamy sałatę, odstawiamy na kwadrans, po czym spożywamy.


Sos klasyczny do zielonej sałaty

 



Składniki:
  • 1 kubek oliwy
  • ½ kubka octu winnego
  • ½ kubka miodu
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • 2 łyżki stołowe musztardy typu Dijon

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, wstrząsając zamkniętym słoikiem. Zależnie od ilości przygotowywanej sałaty polewamy całością (na 2 sałaty) lub połową gotowego sosu (na jedną główkę). Resztę możemy przechowywać w lodówce.


Sos ekspresowy

 



Składniki:

  • 4 łyżki stołowe majonezu
  • 2 łyżki stołowe ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki octu

Składniki mieszamy ze sobą i mieszamy z sałatą.

Smacznego!

Przepis dodaję do akcji:

Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print