niedziela, 8 lutego 2015

Pizza pszenno-gryczana

Lubię testować nowe smaki, szczególnie wśród starych, sprawdzonych przepisów. Zamiast czystej mąki pszennej, do przygotowania ciasta na pizzę użyłam mieszanki mąk, pszennej i gryczanej.



Dzięki temu ciasto uzyskało dodatkowe właściwości zdrowotne oraz ciekawe walory smakowe.
Oczywiście są ludzie, którzy nie tolerują smaku i/lub zapachu gryki. Wówczas można pozostać przy samej mące pszennej.

Składniki:
  • 200g mąki pszennej
  • 100g mąki gryczanej
  • 25g świeżysz drożdży
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ szklanki wody
  • Sól




Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru oraz z 2 łyżkami mąki pszennej. Gdy rozczyn nieco podrośnie dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyrobić go ponownie, po czym wyłożyć go na okrągłą blaszkę o średnicy 24cm.Ja w tym celu użyłam blaszki do tarty z wyjmowanym dnem.

Moje dodatki do pizzy:
  • ½ słoiczka krojonych czarnych oliwek z Kalamaty
  • Kilka sztuk suszonych pomidorów
  • 100g gotowanego mięsa z kurczaka
  • 150g sera feta
  • 50g sera mozzarella
  • Pieprz

Ciasto na pizzę posmarować sosem pomidorowym przygotowanym według przepisu podanego tutaj i ułożyć na nim dodatki w kolejności dowolnej. U mnie na spód poszły krojone oliwki, następnie pokrojone w paseczki suszone pomidory, pokrojony kurczak oraz pokrojona w kostka feta. Na końcu całość posypać serem oraz obsypać przyprawami.
Pizzy nie trzeba już solić, gdyż feta oraz oliwki same w sobie są bardzo słone.



Pizzę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w 180 stopniach.



Przepis dodaję do akcji:




Zima  we Włoszech

4 komentarze:

Print