Sprawdzony przepis!

Klasyczna grecka zupa fasolowa - Fasolada

Fasola, podobnie jak wszystkie rośliny strączkowe, jest bardzo dobrym źródłem białka w naszej diecie. To również bogate źródło witamin z grupy B, tiaminy oraz błonnika, które wpływają na układ nerwowy i pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi.


Zgodnie z zasadami diety śródziemnomorskiej, rośliny strączkowe, takie jak fasola i soczewica powinny spożywać, co najmniej raz lub dwa razy w tygodniu.

Fasolada, czyli grecka zupa z fasoli, to nie tylko zupa. To znak towarowy Grecji. Danie, które związane jest z jej tradycją, kulturą i tożsamością. Niegdyś obecna w szkołach i przedszkolach, do dziś podawana w niektórych zakładach pracy i na większości wiejskich festiwali.
Jest bardzo tania, a zarazem bardzo pożywna. Dodatek świeżych warzyw podnosi jej zdrowotność, zaś dodatek ziół i przypraw, podnosi jej walory smakowe oraz wpływa na poprawę trawienia.
Zupa „bieda” przez lata wzbogacała swą formę, lecz nie przez zamianę składników, lecz poprzez towarzyszące jej dodatki, które powinny być słone lub kwaskowe. Klasycznie serwuje się ją z dodatkiem słonych ryb, plastrów fety lub z oliwek.

Składniki:
  • 500g suszonej białej fasoli średniej wielkości (tzw. metria)
  • 1 filiżanka 200ml oliwy
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • Posiekana świeża mięta (opcjonalnie, gdyż dodaje się ją na Rodos)
  • 1 filiżanka przecieru z pomidorów
  • 6 filiżanek wody
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • liść laurowy





Fasolę namoczyć na noc.


Podgrzać około 1/3 szklanki oliwy i dusić na niej pokrojoną w piórka cebulę, pasterki marchewek oraz pasterki selera naciowego, do miękkości, około 10 minut.


Następnie dodać osączoną fasolę i zalać świeżą wodą i dorzucić listek oraz suszone oregano. Całość doprowadzić do wrzenia a następnie obniżyć ciepło, by fasola z warzywami dusiła się przez około dwie godziny. Dolać przecier z pomidorów.
Fasola i warzywa powinny być miękkie, zaś sama zupa gęsta i kremowa.
Około 20 minut przed zdjęciem z ognia, dodać pieprz i doprawić solą. Tuż przed zdjęciem z ognia, wsypać posiekaną miętę lub jak ktoś woli natkę pietruszki oraz wlać pozostałą oliwą.


Przepis dodaję do akcji:


Wielki Post 2015