wtorek, 3 lutego 2015

Golonka idealna

Dzisiaj coś dla panów, bo to raczej oni preferują pieczone mięsa, zaś golonka z dodatkiem piwa to już niemal klasyka męskiego pożywienia. Także mój osobisty mąż uwielbia tego typu dania, więc ten post dedykuję mu szczególnie.


Przygotowywałam już golonkę w piwie. Przepis znajduje się tutaj.
Dzisiaj zaś propozycja pieczonej golonki, tak prostej, że nawet mężczyzna z niewielkim doświadczeniem kulinarnym poradzi sobie przy jej przygotowywaniu.

Składniki:
  • 1 golonka (moja miała 1,5 kg)
  • 5-6 ząbków czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Suszone oregano
  • 2-3 łyżki oliwy

Będziemy tez potrzebować papieru do pieczenia.



Golonkę myjemy, osuszamy i robimy w niej nacięcia – kieszonki, w które powkładamy obrane ząbki czosnku.
Oliwę mieszamy z przyprawami i dokładnie nacieramy nią mięso.
Następnie całość zawijamy w papier do pieczenia i szczelnie zamykamy.
Pieczemy w 200 stopniach przez trzy godziny. Na dziesięć minut przed końcem pieczenia, odwijamy papier, tak by mięso mogło się trochę zrumienić.

I gotowe!


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print