piątek, 20 lutego 2015

Ciasto kokosowe z gruszką

Jest to bardzo proste, ucierane ciasto, wilgotne, niezbyt słodkie o posmaku gruszki i kokosa. Idealne na podwieczorek lub wizytę niespodziewanych gości. Gotowe w niecałą godzinę. Pochłania je nawet niejadek, nie lubiący owoców.


Dla lubiących bardziej słodkie, można dosypać więcej cukru lub gotowe ciast posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.





Składniki:
  • 700g twardych gruszek
  • 2 jajka
  • 200ml kremu kokosowego
  • 1 filiżanka cukru
  • 1/3 kubka oleju roślinnego
  • 2 kubki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej


W mikserze ubijamy jajka z cukrem na jasny kogel mogel ;) Następnie, nie przerywając ucierania dolewamy olej, dosypujemy przyprawy, proszek do pieczenia oraz mąkę, na zmianę z kremem kokosowym.



Gruszki obieramy i kroimy na cząstki. Kawałki owoców dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.
Okrągłą formę o średnicy 24 centymetrów smarujemy tłuszczem i wlewamy do niej masę.


Przykrywamy papierem do pieczenia i wsuwamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy w 180 stopniach, przez 40-45 minut.


Możemy podać na ciepło lub po przestudzeniu.



Życzę smacznego!

1 komentarz:

Print