wtorek, 6 stycznia 2015

Zupa cebulowa zapiekana

Dawno nie było zarówno na blogu, jak i ma moim menu zup, a przecież zima sprzyja spożywaniu zup. Syte, rozgrzewające, a przy tym zdrowe oraz często traktowane po macoszemu.


Dlatego nadrabiam braki i przedstawiam zupę cebulową, smaczną, tanią a zarazem efektywną.


Składniki: (na 3 porcje)
  • 1kg cebuli
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 700ml bulionu
  • 3 kromki z ciemnego pieczywa
  • 3 plasterki miękkiego sera typu Edam
  • sól
  • pieprz



Cebule obrać i pokroić w pół plasterki. Następnie zeszklić ją na maśle, lekko podsmażyć i zalać bulionem. Dusić do momentu, aż cebula będzie miękka. Wówczas dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
Zupę przelać do żaroodpornych, jedno porcjowych miseczek.


W międzyczasie przygotować kromki chleba, poprzez obsmażenie ich na maśle. Gotowe grzanki układamy na wierzch zupy.


Na grzankach układamy po jednym plasterku żółtego sera.


Tak przygotowane miseczki z zupą wsuwamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.
Zupa jest gotowa, gdy serowa warstwa się rozpuści oraz lekko zarumieni.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print