wtorek, 20 stycznia 2015

Tarta z ciasta kruchego z pieczarkami

Tarta ta wymaga przygotowania ciasta kruchego, dlatego wydawać się może bardziej pracochłonna, niż tarta z gotowego ciasta francuskiego.


Jednak jest to złudzenie, bowiem w czasie, gdy ciasto „odpoczywa” w lodówce, możemy przygotować składniki farszu. Skróci to znacznie czas przygotowywania.






Składniki na ciasto kruche:
  • 300g mąki
  • 150g margaryny
  • 1 jajko
  • sól

Składniki nadzienia:

  • 250g pieczarek
  • 1 filiżanka zielonego groszku (mrożonego)
  • 150g koziego jogurtu
  • 2 jajka
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowujemy ciasto.
Przesianą mąkę łączymy z żółtkiem, solą oraz z masłem startym na tarce do jarzyn. Szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę. Proces ten można przyspieszyć wkładając zawinięte w folię ciasto na 15 minut, do zamrażarki.

Gotowym ciastem wylepiamy formę do tarty. Nakłuwamy widelcem spód, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy ziarnami, aby nie opadły boki tarty.
Podpiekamy ją przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie zsypujemy ziarna i odkryte ciasto pieczemy nadal przez 5 minut. Pozostawiamy do przestygnięcia.

Przygotowujemy farsz.
Oczyszczone pieczarki, kroimy w plasterki. Zielony groszek lekko obgotowujemy, przez 5 minut. Jogurt mieszamy z jajkami i przyprawami.

Na podpieczony spód wykładamy pokrojone pieczarki i osączony groszek. Całość zalewamy masą jajeczno-jogurtową.




Pieczemy w 190 stopniach przez 20 - 25 minut. Tarte podajemy po lekkim przestudzeniu, gdyż wówczas lepiej się kroi.



Smacznego!


Przepis dodaję do akcji:



Tarta słodka czy wytrawna?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print