niedziela, 18 stycznia 2015

Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami


Gdybym miała opisać tę tarte, to powiedziałabym, że jest prosta i szybka do przygotowania, a zarazem zaskakująco smaczna. 


Dlatego bez zbędnych wstępów przechodzę do podania przepisu...


Składniki:
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • Kilka sztuk zielonych szparagów (mogą być z zalewy)
  • Pół słoiczka grzybów shitake
  • 150g fety
  • 1 jajko
  • pieprz
Szparagi obgotowujemy kilka minut. Jeżeli dysponujemy konserwowanymi, wystarczy osączyć je z płynu. W każdym przypadku szparagi kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.
Grzyby shitake osączamy z płynu i kroimy w paseczki.
W formie do tarty rozkładamy płat ciasta francuskiego i nakłuwamy do widelcem. Po wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem.


Wierzch ciasta posypujemy pokruszonym serem feta. Na ser rozkładamy kawałki szparagów oraz pokrojone grzybki. Całość lekko oprószamy pieprzem.


Pieczemy około 25 w 200 stopniach. Podajemy gorącą.



Smacznego!

Przepis dodaję do akcji:

Tarta słodka czy wytrawna?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print