czwartek, 15 stycznia 2015

Babeczki z masą orzechową

Kruche babeczki nalezą do takiej kategorii słodyczy, po które zwykle z chęcią sięgamy. W wersji słodkiej najbardziej lubię te z masą budyniową i owocami, mogą być też z bitą śmietaną i owocami lub tylko z owocami, zalanymi słodką galaretką.


Co robić, gdy pora roku nie sprzyja spożywaniu babeczek z owocami, z tej prostej przyczyny, że świeżych owoców brak. Można oczywiście posiłkować się owocami z kompotu czy z syropu lub też mrożonymi.
Nie będzie to jednak to samo. Dlatego i smaczniej i zdrowiej będzie przygotować takie babeczki z kremem orzechowym.
Jak go przygotować, o tym poniżej...

Składniki potrzebne do przygotowania kruchych babeczek:
  • 300g masła
  • 300g mąki
  • 150g cukru pudru
  • wanilia
  • 3 żółtka
  • szczypta soli





Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, zawinąć je w folię aluminiową i włożyć na pół godziny do lodówki. Następnie ciastem wylepić foremki, ponakłuwać widelcem, wyłożyć folią albuminową oraz wysypać groszkiem lub fasolą, (aby boki nie opadły i ciasto się nie wybrzuszało)
Foremki wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 12 do 15 minut.




Składniki kremu:
  • 100g zmielonych orzechów włoskich
  • 50g potłuczonych orzechów włoskich
  • 125ml mleka
  • 200g masła
  • 200g cukru

Mleko mieszamy z cukrem oraz z proszkiem orzechowym. Gotujemy na małym ogniu, aż mieszanina osiągnie konsystencję kremu.
Masło o temperaturze pokojowej miksujemy na krem, powoli dodając przestudzoną, orzechową masę.
Masą napełniamy zimne babeczki i możemy od razu podawać.



Smacznego!

1 komentarz:

Print