poniedziałek, 22 grudnia 2014

Świąteczny sernik

Przygotowując ten sernik korzystałam z niezawodnego przepisu, którego trzymam się od lat. Pisałam już o nim wcześniej tutaj.


Ponieważ w założeniu miał to być sernik świąteczny, odświętny, dostał, więc kilka dodatkowych elementów, ale o tym poniżej.




Składniki:
  • 1kg twarogu
  • 6 jajek
  • 300g cukru pudru
  • 60g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka skrobi (ziemniaczana lub kukurydziana)
  • 50ml mocnego alkoholu (dowolnego: wódka, rum, spirytus a nawet koniak)

Do sera zamiast alkoholu można dodać:
  • -    owoce kandyzowane
  • -    orzechy
  • -    skórkę pomarańczową
  • -    śmietanę

Ser mielimy. Miękkie masło ucieramy mikserem i nie przerywając ucierania dodajemy kolejno żółtka (po jednym) cukier puder i waniliowy, alkohol oraz skrobię.
Białka ubijamy i dodajemy do masy. Nie miksujemy już, lecz delikatnie mieszamy ze sobą do połączenia składników.
Masę wlewamy do natłuszczonej i obsypanej tartą bułką tortownicy. Piec godzinę w temperaturze 180 stopniach.

Składniki polewy:
  • 100g czekolady mlecznej
  • 50g masła

W kąpieli wodnej topimy masło, dodajemy połamaną na kawałki czekolady i topimy razem, mieszając do połączenia składników.

Gotowy sernik polewamy polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi.



Uwagi:
Aby sernik nie opadł, po upieczeniu należy go pozostawić w piekarniku na minimum 15 minut (a najlepiej do ostygnięcia) Drzwiczki piekarnika powinny być otwarte.

Smacznego!


Przepis dodaję do akcji:
Świąteczne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print