czwartek, 11 grudnia 2014

Pierogi z kapustą i grzybami

Bez pierogów z kapustą i grzybami nie wyobrażam sobie Wigilii. Ten nieodłączny element na świątecznym stole, towarzyszy mi odkąd pamiętam. Był na babcinym stole, królował wśród wigilijnych dań przygotowywanych przez moją mamę, a od lat jest też wigilijną potrawą w moim własnym domu.


Takie proste danie, a zyskało sobie u as niemal rangę świątecznego symbolu.
Co decyduje o ich wyjątkowości? Być może związane jest to z tradycją i rytuałami. Kiszenie kapusty w okresie poprzedzającym okres świąteczny, niegdyś suszenie grzybów, wspólne lepienie pierogów i ta atmosfera czegoś szczególnego.
Wracając z nieba na ziemię, a dokładnie do kuchni...
Zaczniemy od przygotowania farszu.

Składniki nadzienia:
  • 500g kiszonej kapusty
  • 50g suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • sól
  • pieprz
  • oliwa





Grzyby wypłukać i namoczyć noc wcześniej. Następnego dnia ugotować do miękkości i odcedzić. Przecedzony wywar zatrzymać. Ugotowane i przestudzone grzyby drobno pokroić.
Kapustę odcisnąć, pokroić zalać wywarem z grzybów i dusić do miękkości.
Cebulę siekamy i smażymy na oliwie. Do cebuli dorzucamy uduszoną kapustę, posiekane grzyby oraz przyprawy. Cały czas mieszając, na ostrym ogniu odparowujemy farsz. Przestudzony posłuży do nadziania pierogów.




Składniki ciasta na pierogi:

  • 1kg mąki
  • 2 jajka
  • ok. 350ml CIEPŁEJ wody
  • sól

Na stolnicę przesiewamy mąkę, wbijamy jajka i dodajemy sól.


Następnie wlewamy powoli wodę i zagniatamy ciasto.

Dzielimy ciasto na części i przykrywamy, aby nie wysychało.
Później z każdego kawałka toczymy wałeczek, który kroimy na kawałki a każdy z kawałków rozwałkowujemy na mały placuszek.


Jest tez druga szkoła mówiąca, że każdy kawałek ciasta należy rozwałkować na placek, z którego następnie wycina się koła lub kroi go na kwadraty i dopiero wówczas napełnia farszem. Każdy może wybrać sobie swój sposób, ja preferuję ten pierwszy, gdyż jest mniej pracochłonny.

Na każdy placuszek nakładamy farsz i sklejamy zgrabnego pierożka.
Później zostaje już tylko gotowanie w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju.
Pierogi należy wrzucać partiami, zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować jeszcze 2-3 minuty. Następnie wyjąć łyżką cedzakową na wysmarowany olejem półmisek, co zapobiegnie sklejaniu się pierogów.

Można podawać świeże, gotowane lub odsmażane na drugi dzień (pod warunkiem, że coś zostanie)



Przepis dodaję do akcji:


Pierogi na Wigilię Wigilia 2014 Pierogi wigilijne
zBLOGowani.pl

3 komentarze:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy. Wystarczy dodać bloga do naszego serwisu www.zBLOGowani.pl i zdobywać nowych czytelników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie. Dodałam już ten post :)

      Usuń
  2. Pierogi zawsze. To jedno z moich najbardziej ulubionych tradycyjnych dań polskiej kuchni. Twoje prezentują się wyśmienicie.
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Print