piątek, 14 listopada 2014

Tort czekoladowo-wiśniowy

Z założenia tort ten miał być nieco inny. Jednak jak to zwykle bywa życie weryfikuje wszelkie pomysły.


Okazało się bowiem, że dostać w tym kraju wiśni w alkoholu nie można, a ponieważ nie pomyślałam wcześniej  o zabezpieczeniu zapasu własnych, więc musiałam ratować się
substytutem wiśni w spirytusie.
Zamiast tradycyjnego biszkopta upiekłam ciasto biszkoptowo - tłuszczowe, które smakiem nie odbiega od biszkoptu, lecz gwarantuje zadowalający efekt końcowy.
O innych szczegółach tortu, poniżej...

Składniki ciasta:
  • 350g mąki pszennej
  • 350g masła
  • 350g cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • wanilia

Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na białą masę.
Do utartej masy wsypujemy porcjami przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Następnie dolewamy stopione i przestudzone masło i wanilię.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Mieszamy łyżką i wykładamy na wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką tortownicę o średnicy 24cm.

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Pieczemy około 35 minut, na złoty kolor, do uzyskania sprężystego ciasta. Ciasto wyjmujemy z blaszki i pozostawiamy do przestygnięcia.
Gotowe ciasto przecinamy na trzy krążki.

Składniki kremu:
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 100g stopionej, mlecznej czekolady
  • 50ml likieru kawowego

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na masę, do której dodajemy stopioną i przestudzoną czekoladę. Pod koniec dodajemy likier.
Całość odstawiamy na pół godziny do lodówki.

Składniki dodatkowe:
  • Dżem wiśniowy do przełożenia tortu
  • Śmietana kremówka do ozdobienia wierzchu tortu
  • Konfitura wiśniowa z kawałkami wiśni, wymieszana z 20ml wiśniówki do polania wierzchu tortu
  • Poncz (Pół szklanki naparu herbaty z dodatkiem kilku łyżek wódki) do nasączenia ciasta




Gdy mamy już ciasto podzielone na trzy blaty, to możemy przystąpić do składania tortu.
Na pierwszym placku, nasączonym ponczem, rozsmarowujemy dżem wiśniowy i przykrywamy go drugim blatem.
Drugi blat smarujemy, przygotowaną wcześniej masą czekoladową i przykrywamy kolejnym krążkiem ciasta.

Jeżeli pozostanie nam trochę kremu, to możemy nim posmarować boki tortu (mnie nie zostało nic)

Przekładając poszczególne placki, pamiętajmy o nasączeniu każdego placka ponczem.

Tort wstawiamy do lodówki i przygotowujemy polewę.

Składniki polewy:
  • 150g czekolady (ja dałam 50g ciemnej i 100g mlecznej)
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • 125ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka wódki

Czekoladę, masło, cukier i śmietankę rozpuszczamy na małym ogniu i rozcieramy na gładką masę. Można to zrobić w kąpieli wodnej, wówczas unikniemy ryzyka przypalenia.
Gładką masę odstawiamy do lekkiego przestudzenia, dodajemy alkohol, mieszamy i oblewamy nią tort, który ponownie wstawiamy do lodówki.


Kremówkę (200ml) ubijamy na sztywno z dodatkiem 50g cukru pudru i ozdabiamy nią brzeg tort, tworząc rozetki.

Środek tortu uzupełniamy wiśniowym nadzieniem.
W tym celu rozgrzewamy kilka łyżek konfitury wiśniowej z dodatkiem owoców. Do rozpuszczonej konfitury wlewamy wiśniówkę, mieszamy i wylewamy na środek tortu.
Całość ponownie wstawiamy do lodówki.
Po zastygnięciu składników, tort można kroić i podawać.


Smacznego!








1 komentarz:

Print