poniedziałek, 17 listopada 2014

Rolada z ciasta francuskiego wytrawnie

Roladę tę zrobiłam już kilka dni temu. Ciężej przychodzi mi pisanie o niej, niż samo wykonanie ;)


Wbrew pozorom nie jest bardzo pracochłonna, a to za sprawą gotowego ciasta francuskiego, którego użyłam. Inne czynności związane z przygotowanie potrawy nie przekraczają 20 minut. Oczywiście nie wliczam w to czasu potrzebnego do pieczenia.

Ale do rzeczy...

Składniki:
  • 750g mięsa mielonego wołowego
  • 400g białego sera lub fety
  • 1 cebula (starta na tarce)
  • 2 ząbki czosnku (wyciśnięte)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ filiżanki bułki tartej
  • 1 filiżanka czarnych oliwek (pokrojonych na plasterki)
  • 1 filiżanka suszonych pomidorów (pokrojonych na kawałki)
  • 1 jajko
  • 1 płat ciasta francuskiego (u mnie 500g)
  • Sól
  • Pieprz
  • Oregano





Ciasto rozkładamy na blaszce i pozostawiamy do rozmrożenia.

Do miski włożyć mięso mielone, cebulę, czosnek, bułkę tartą oraz białko jaja. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Wymieszać na jednolitą masę.
Na rozmrożone ciasto wykładamy masę mięsną, rozkładając ją równomiernie. Pozostawiamy jedynie wolne boki.


Przygotowujemy ser. Jeżeli jest miękki wystarczy go dobrze rozgnieść widelcem. Jeżeli jest twardy (jak w przypadku fety) dodać z 2-3 łyżki mleka i wówczas rozetrzeć. Doprawić do smaku. Masę serową rozłożyć na masie mięsnej.


Na wierzch rozkładamy oliwki oraz suszone pomidory.


Następnie zwijamy roladę, zawijając jej boki pod spód. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki.


Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Do gorącego piekarnika wkładamy roladę na 20 minut. Później zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy nadal przez 30- 35 minut, aż ładnie się zrumieni.


Upieczoną odstawiamy na chwilę, aby odparowała i łatwiej się kroiła.


Podajemy z warzywnymi dodatkami. Ja podałam z zieloną sałatą.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print