niedziela, 30 listopada 2014

Jak przygotować pulpety mięsne z pieczarkami?

Pożywne, smaczne danie bez udziwnień. Tak można by było scharakteryzować to danie.
Nazywane w niektórych rejonach klopsikami, w innych krajach podobne dania mają również swoje nazwy.


Dla mnie są to jednak pulpety, proste danie, wyniesione jeszcze w domu rodzinnego.

Jego zaletą jest to, że można je ugotować zarówno w zupie np. Jarzynowej czy pomidorowej lub w dowolnym smakowo sosie.

Składniki:

  • 900g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 500g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 bułki kajzerki
  • Sól
  • Pieprz
  • Oregano
  • Olej
  • Mąka do otaczania



Pieczarki pokroić na kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Bułki namoczyć i odcisnąć.
Do miski włożyć mięso, odciśnięte bułki i czosnek.
Na oleju podsmażyć cebulę, a gdy się przyrumieni dodać pieczarki. Poddusić razem, a następnie odstawić do przestygnięcia.


Masę mięsną połączyć z masa pieczarkową. Dodać jajka i przyprawy.
Dobrze wyrobić na jednolitą masę.


Z masy formować kulki wielkości kurzego jajka i otaczać je w mące.





Panierowane pulpety smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.


Usmażone odstawić do przestygnięcia.

Tak przygotowane pulpety można gotować w sosach lub zamrażać do późniejszego wykorzystania.




Życzę smacznego!

2 komentarze:

  1. Niby takie proste danie, ale każdy ma na nie swój sposób :)

    OdpowiedzUsuń

Print